Jak zadbać o dietę bliskich przed leczeniem onkologicznym? – Portal PR - 24PR




Jak zadbać o dietę bliskich przed leczeniem onkologicznym?

23.08.2014 Kategoria: zdrowie. Autor: admin

W procesie przygotowania do operacji onkologicznej duże znaczenie ma dieta pacjenta. Odpowiednie odżywianie wpływa bowiem na efektywność leczenia. Silny i dobrze odżywiony organizm lepiej walczy z chorobą i regeneruje się po wyczerpujących zabiegach. Tymczasem ponad 80% chorych na nowotwory jest niedożywionych, a 30% z tej grupy pogłębia niedożywienie w szpitalu.

Odpowiednie przygotowanie pacjenta do leczenia onkologicznego: operacji onkologicznej, radioterapii czy chemioterapii ma kluczowe znaczenie. Niedożywienie obecne przed rozpoczęciem leczenia to niezależny, negatywny czynnik rokowniczy. Odpowiednie wsparcie żywieniowe i odpowiednia masa ciała zwiększają bowiem szansę na skuteczne leczenie zgodnie z planem, bez zbędnych przerw, mają też wpływ na mniejszą częstość powikłań i krótszy czas hospitalizacji.

Szybka i niekontrolowana utrata masy ciała, a w konsekwencji niedobór wszystkich składników odżywczych: białka, tłuszczy, węglowodanów, witamin i składników mineralnych ma ogromny wpływ na proces rekonwalescencji, a także tempo gojenia się ran czy odczynów śluzówkowych, częstość infekcji czy tolerancję leczenia. Chory żywiony prawidłowo nie tylko ma mniejsze dolegliwości związane z leczeniem  (wymioty, zaparcia, biegunki), ale także sprawniej regeneruje czynność szpiku czy wątroby  – mówi lek. med. Aleksandra Kapała z Centrum Onkologii – Instytut im. M.Skłodowskiej-Curie w Warszawie. Zbyt niska masa ciała może nawet uniemożliwić przeprowadzenie operacji w odpowiednim czasie lub wstrzymać rozpoczęcie radio- czy chemioterapii. Co, jak wiadomo w takich przypadkach, może mieć nieodwracalne,  negatywne skutki.

Niestety, badania pokazują, że w niektórych typach nowotworów aż 80% chorych jest niedożywionych, a wyniszczenie jest często pierwszym zjawiskiem, które rzuca się w oczy po wejściu pacjenta do gabinetu. Przyczyny niedożywienia są złożone jak np.:jadłowstręt, wzrost zapotrzebowania na energię przy gorszych jej dostawach, czy niepożądane działanie leków, a także zaburzenia wchłaniania i trawienia oraz stres. Dodatkowo zapotrzebowanie na energię wzrasta w  gorączce jak i przy obecności infekcji (np. płuc, dróg moczowych). Dlatego w jadłospisie chorego ważne jest to, aby dania posiadały wysoką zawartość białka i wysokokaloryczne składniki, miały w miarę jednolitą i łatwą do połknięcia konsystencję oraz były smaczne (chory powinien spożywać nawet 6 – 8 małych posiłków dziennie).

W diecie takiej osoby nie może zabraknąć m.in. wysokowartościowych mięs, jaj, ryb morskich oraz produktów mlecznych, a także  warzyw i owoców, które są źródłem witamin, przeciwutleniaczy i błonnika.  Warto też do potraw dodawać oleje roślinne, które zwiększą kaloryczność posiłku oraz dostarczą nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wykazują działanie antyzapalne i wspierają system odpornościowy. Ważne jest także wypijanie odpowiedniej ilości płynów (wody, herbaty ziołowe i owocowe), co pozwoli uniknąć odwodnienia. Dobrym rozwiązaniem jest również wprowadzenie do diety specjalnych preparatów odżywczych. – Stosowanie takich preparatów pozwala dostarczyć organizmowi niezbędnych składników odżywczych zapobiegając szybkiej i niepożądanej utracie masy ciała związanej z leczeniem i późniejszą rekonwalescencją pooperacyjną. Specjalistyczne preparaty odżywcze charakteryzują się wysoką „gęstością energetyczną”, a to oznacza, że w niewielkiej objętości dostarczają niezbędnych składników odżywczych – witamin, składników mineralnych, ale przede wszystkim wartościowego i łatwo przyswajalnego białka niezbędnego do odbudowy masy mięśniowej. Wysoka wartość kaloryczna preparatów to idealne rozwiązanie dla osób, które ze względu na często towarzyszące chorobie mdłości, brak apetytu, wymioty, jadłowstręt powinny przyjmować niewielkie ilości posiłków w skoncentrowanej żywieniowo formie   – mówi Agnieszka Piskała, dietetyk, specjalista ds. żywienia z Nestle, partnera kampanii

Produkty te są dostępne w aptekach w różnych smakach, co pozwala uniknąć monotonii. Pacjent może je samodzielnie przyjmować nawet w pozycji leżącej – dodaje.

Dietę przed samą operacją powinien ustalić z pacjentem lekarz prowadzący. Pamiętajmy przy tym, że im lepsze będą wyniki lekarskie przed zabiegiem, tym lepsze będą rokowania medyczne. Gdy bliska nam osoba walczy z chorobą, możemy być bardzo realnym wsparciem w procesie jej leczenia – dbając o to, co je.

CAE agency

Podobne wpisy:







Wszelkie prawa do portalu w rozumieniu ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych zastrzeżone są na rzecz MERKON GROUP CEZARY KRAJEWSKI i odpowiednio na rzecz współpracujących podmiotów i nie mogą być rozpowszechniane w całości bądź w części (także kanały RSS) bez uprzedniej pisemnej ich zgody.